Opdracht 1: maak een kunstwerk na van een bekende kunstenaar

 

 

Over Escher

Dit kunstwerk heb ik gemaakt en is oorspronkelijk van Maurits Cornelis Escher. Het heet vliegende vogels/vissen (nr.110). Hij is geboren in 1898 in Leeuwarden. Gedurende zijn leven maakte 448 litho's, houtsnedes en houtgravuren en meer dan 2000 schetsen.

Net zoals het origineel heb ik in de tekening de vissen een roze kleur gegeven. Alles heb ik omlijnd met een zwarte fineliner.

Escher staat bekend om zijn houtsneden, houtgravures en lithografieën. HIj speelde veel met wiskundige principes en gezichtsbedrog. In dit kunstwerk is dan ook te zien dat de vogels en vissen allemaal perfect in elkaar passen. Escher heeft heel veel van dit soort kunstwerken gemaakt. 

 

Analyse

Kleuren

De kleuren die in het originele kunstwerk en in mijn kunstwerk zijn gebruikt zijn: roze,zwart en wit. Door de zwarte lijnen die er omheen zitten springen de vogels en vissen echt uit het kunstwerk. De witte en roze kleuren zorgen voor een opvallend en vrolijk beeld. De kleuren zijn niet realistisch voor dit kunstwerk, want volgels en vissen hebben vaak niet deze kleuren en ze hebben ook niet allemaal dezelfde kleur.

 

vorm

het is een figuratief kunstwerk. Het komt deels overheen met de werkelijkheid door de vogels en vissen. Verder is het kunstwerk tweedimensionaal. Wat zo bijzonder is aan deze tekening is dat de vissen en vogels zo zijn gemaakt dat ze allemaal precies in elkaar passen. Het zijn geen realistische vormen omdat je de vogels en vissen nooit zo in de natuur tegen zou komen. Wat ook opvalt als je naar de vormen kijkt is dat ze heel symmetrisch zijn. Dit moet ook wel want anders heb je niet hetzelfde uitziende vogels en vissen die precies in elkaar passen.

 

compositie

over de compositie valt niet zo veel te vertellen omdat het geen realistisch kunstwerk is. Ik vind wel dat het een over-all compositie heeft, wat betekent dat er geen beeld belangrijker is dan een ander beeld op het doek. Hierdoor ontstaat er gelijkmatige, patroonachtige verdeling over het kunstwerk. Ik denk dit omdat het er een patroon in het kunstwerk zit door de vogels en vissen doe allemaal precies in elkaar vallen.

 

functie

De functie van dit kunstwerk is volgensmij decoratie. Het is niet echt een kunstwerk gebasseerd op een gebeurtenis en er zit ook niet echt een verhaal achter. Het is meer bedoeld om gewoon in je woonkamer te hangen als decoratie. Het roept wel vrolijke gevoelens op door de felle en vrolijke kleuren.

 

mijn mening

Ik vond het een leuke opdracht om een kunstwerk te moeten namaken. Ik vind het ook een mooi en indrukwekkend kunstwerk omdat alle vormen precies in elkaar passen. Het is knap gemaakt en bedacht van Escher. Ik vind ook dat ik het best goed heb nagemaakt. Mijn vogels en vissen passen niet allemaal perfect in elkaar, maar voorderest klopt het kunstwerk wel. De tekening heeft een hele simpele titel, maar die past er wel bij want er staan vogels en vissen op. De opdracht was eerst eigenlijk om een realistisch kunstwerk te maken, maar toen ik dit zag wilde ik dit heel graag gaan namaken. 

Eschers kunstwerken worden bewonderd door mensen over de hele wereld. Hij staat vooral bekend om zijn onmogelijke kunstwerken zoals 'klimmen en dalen'.

Dit is een onmogelijk kunstwerk, omdat er uit de afbeelding niet kan worden opgemaakt of de mensen omhoog of omlaag lopen.

Opdracht 2 Dada

Het dadaïsme (dada) was een culturele beweging die tijdens de 1e wereldoorlog begon in Zürich in zwitserland

De beweging was ongeveer tussen 1916 en 1920 op haar hoogtepunt. De kunstenaars van dada hielden zich bezig met mengvormen van beeldende kunst, poëzie, theater en grafisch ontwerp. De beweging toont qua geesteshouding verwantschap met het nihilisme door het opzettelijk irrationele en het ondergraven van de algemeen geaccepteerde standaarden.

Hoewel de beweging slechts korte tijd heeft bestaan, is haar invloed zeer groot geweest. Dada is een kunst net onder de realiteit. Kunstenaars hielden zich bezig met het gebruik van voorwerpen die eigenlijk al bestonden. Zij maakten er net iets anders van dan het eigenlijk moest voorstellen.

De naam is uit een Frans-Duits woordenboek geprikt. Op een willekeurige pagina kwam men bij het Franse woord dada, dat speelgoedpaard en ook figuurlijk stokpaardjebetekent.

Nog steeds is dada nu erg populair. Zo hebben wij ook in de les de opdracht gekregen hier een kunstwerk van te maken. 

In de les kreeg iedereen een uitgescheurd blaadje van een boek. Hierop moest je woorden omcirkelen die je aanspraken. Dit is precies wat ik gedaan heb. De woorden die ik omcirkeld heb vormen een verhaal dat gramaticaal niet helemaal correct is en dat nergens op slaat XD. Deze woorden spraken me gewoon aan en daarom heb ik ze omcirkeld. 

Verder heb ik 2 handen getekend die elkaar vasthouden. Alles heb ik zwart ingekleurd behalve de nagels. Ik heb het expres met pen ingekleurd, omdat ik dit een mooi effect vond geven. En zo is hij dan geworden!

Dit is dadaïsme

Ook dit is dadaïsme.

Opdracht 3, klas 5: kunstdiscipline

1. Welke vd volgende voorstellingen die in dit hoofdstuk zijn besproken zou jij het liefste willen zien?

Ik zou de voorstelling Moving Rooms wel graag willen zien. Bij deze voorstelling wordt er veel gebruik gemaakt van de ruimte waar er in gedanst wordt. Het is een vorm van ballet. Ik heb ooit eerder een ballet voorstelling (het zwanenmeer) gezien en dat vond ik heel mooi! maar ik heb nog nooit zo'n vorm van ballet gezien.

Andere ruimte-elementen zijn de patronen die de dansers vormen, de richtingen waarin ze bewegen en de hoogtelagen. De choreograaf van Moving werd geïnspireerd door een film waarin mensen vechten om een straaltje zonlicht. in dit stuk vliegen mensen alle kanten op om zo lang mogelijk in lichtvlakken te kunnen staan. Dit lijkt me dus echt een heel gaaf stuk om te zien!

 

2. Tensile involvement

Door de muziek in het begin riep dit een beetje videogame vibes bij me op. Het deed me denken aan alle geluiden die je hoort als je in een speelhal staat. Ik vond het een beetje apart, druk en niet zo heel fijn om naar te luisteren, maar de dans was wel mooi. Het was een technische dans. Mensen renden met allemaal lintjes over het podium heen en weer waardoor het leek alsof de mensen gevangen zaten. Van het begin tot het eind deed de dans gecombineerd met de muziek me denken aan een videogame.

 

3. Trailer Built For It

het thema van deze dans is stigma. Dat kan je zien omdat de dansers in het begin in een groep dansen en ook niet uit deze groep kunnen. Ze proberen wel ieder los te breken van de groep. Deze dans laat zien dat ieder mens er toe doet en iedereen mooi is op zijn of haar eigen manier.

 

4. Pablo van scapino

Hij heeft zich laten inspireren door de context van Pablo Picasso. Door de omgeving waar hij zijn schilderij maakte en wat er toen allemaal in de wereld gebeurden. Hij woonde in Spanje en in Frankrijk en de choreograaf heeft zich ook laten inspireren door de avant- garde en de vrijheid.

 

 

5. What The Body Does Not Remember

dansers: stress, pijn, lust, in tweestrijd, angst

publiek: spanning, verward, medeleven

3 woorden die het fragment het best omschrijven: angst, stress, lust

 

 

6.  Adagio Hammerklavier

Fragment 1: het tempo van de dansers en de muziek is heel traag waardoor het wel slowmotion lijkt.


Fragment 2: in tegenstelling tot fragment 1 zijn in dit fragment de tempo van de muziek en de dansers een stuk opgevoerd. Alles loopt veel sneller.

 

7.  Choreologie opkomst zwanen in zwanenmeer:

8. Ik zou een oud verlaten gebouw kiezen met een trap in het midden.

9. Vogue dansers van Madonna en streetdancers in LA

overeenkomsten op het gebied van expressie en voorstelling: een vorm van hiphop, en beide trekken ze zich niks aan wat mensen van hun vinden en over hun denken.

overeenkomsten op het gebied van gebruik van tijd, kracht en ruimte: in beide dansen zit tempo. De dans wordt snel uitgevoerd. Ze bewegen niet veel door de ruimte, maar dansers meer op hun plek. Hun kracht gebruiken ze om hun emoties te uiten.

 

10. Giselle

fragment 2, de engelse versie van Giselle is een hele andere dansstijl dan die van het nationaal ballet. Het nationaal ballet lijkt veel meer op het origineel en is een veel sierlijkere dansvorm dan de engelse versie. Niet alleen de dansstijl, maar ook de kleding in beide fragmenten verschillen veel van elkaar. In fragment 1, het nationaal ballet, dragen ze witte kleuren waardoor alles heel netjes en strak, maar toch sierlijk lijkt. In fragment 2 dragen ze natuurlijke kleuren en zijn de witte tutu's nergens te bekennen. Ik vind het wel mooi dat er meerdere versies van Giselle zijn maar ze toch hetzelfde verhaal vertellen.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb